VELIČANSTVENA 27. ĐURĐEVDANSKA PROSLAVA U DREŽNICI 04.05.2019.

Srpsko kulturno-umjetničko i duhovno društvo ”Đurđevdan” u Drežnici veličanstveno je proslavilo svoju KRSNU SLAVU i 27 godina uspješnog postojanja i rada.

Kao gostujuće društvo nastupio je pododbor SKD ”Prosvjeta” Krnjak, dok KUD ”Bukovica” iz Kistanja nije uspjelo doći zbog smrtnog slučaja.

Proslava je počela Sv. Liturgijom koju je služio paroh drežnički protojerej Miloš Orelj, na koju su došli poklonici iz Zagreba s blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Porfirija, a predvođeni Visokoprepodobnim Arhimadritom Danilom Ljubotinom. Mnogi od njih su se  pričestili, obišli crkvu Rođenja Presvete Bogorodice i prisustvovali programu proslave.

Poslije zajedničkog ručka obišli su Crkvu Svetog Velikomučenika Lazara Kosovskog u Jasenku i sa posebnim dojmovima otputovali za Zagreb.

U prepunoj dvorani Doma omladine i kulture u Drežnici nakon predivnog duhovno-kulturnog programa prisutnima su se obratili gosti i uzvanici.

Koliko je bio značajan program ništa manje čak još više su bile značajne i poučne njihove besjede kojima su kazali kako srpska nacionalna manjina postoji i djeluje u njihovim sredinama i kako su doživjeli program u Drežnici.

Prvi je besjedio g. Đuro Jančić – predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinskoj Županiji. Iako je u porodici imao svadbeno veselje on je radi obećanja došao u Drežnicu pogledao program i nakon toga sa delegacijom krenuo za Varaždin da ispuni i svadbenu obavezu.

Drugi govornik bio je g. Mile Sekulić – predsjednik VSNM za Grad Varaždin. On se osvrnuo na veliki značaj gostovanja SDKDD-a ”Đurđevdan” na proslavi Dana nacinalnih manjina u Varždinskoj županiji 19.05.2018., te je uputio javni poziv da ”Đurđevdan” 18.05.2019. ponovo gostuje u Varaždinu, a potom je o. Milošu poklonio uokviren istorijat Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj koji je povodom 800 godina samostalnosti SPC izdalo SNV.

Treći govornik bio je prof. Miodrag Sarap – predsjednik Županijskog vijeća SNM Međimurske županije.  Sa velikim zadovoljstvom i oduševljenjem rekao je da prvi puta od 1991. prisustvuje ovako značajnom programu i proslavi.

Četvrti govornik bio je umjetnički voditelj pododbora SKD ”Prosvjeta” Krnjak g. Bojan Korać – koji je zahvalio na pozivu za učešće u programu i iskreno gostoprimstvo.

Uzvanike i goste pozdravili su predsjednici Mjesnih odbora Jasenka g. Nenad Vukadinović i Drežnice g. Đorđe Tomić.

Na kraju je kratku besjedu Održao o. Danilo Ljubotina za koju je jedan Drežničan kazao da je o. Danilo u 10 minuta ispričao historijsku bit Srba od 500 stranica.

Poslije programa priređen je svečani ručak za sve goste i uzvanike

PROGRAM SU IZVELI: Skudd ”Đurđevdan” Drežnica – etnokoreograf: Spasa Mutavski – muzika: Dalibor Nasadil, Danilo Orelj i Branko Stojšić Gile.

Pododbor SKD ”Prosvjeta” Krnjak

Režija o. Miloš M. Orelj

Urednik: Branka Radulović – predsjednica

Voditelji: Petra Maravić i Sara Mamula

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.