SKUDD “Đurđevdan”

SRPSKO KULTURNO-UMJETNIČKO I DUHOVNO DRUŠTVO ”ĐURĐEVDAN”
DREŽNICA

OIB: 02244961458
IBAN: HR8324020061100212304
Centar bb

Kontakt: +385 (47) 566 322
email: skudd-durdevdan@dreznica-jasenak.net
Predsjednik : Branka Radulović

Osnovano je 1993. godine pri Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Drežnica kada je Drežnica prvi puta poslije 1941. godine dobila svog sveštenika. Prvo društvo Srpske nacionalne manjine ovakvog profila u samostalnoj Republici Hrvatskoj.
1996. godine Društvo je registrirano kao samostalno i financira se od Vlade RH tj. direktno od Savjeta za nacionalne manjine.
Društvo čine članovi iz dva susjedna srpska mjesta Drežnice i Jasenka.
U svom radu Društvo je imalo 250 raznovrsnih nastupa i Akademija. Bilo je prvo društvo Srpske nacionalne manjine koje je nastupilo na prvoj smotri nacionalnih manjina u VATROSLAVU LISINSKOM 1997.
PRVO je Društvo koje je kao organizirana grupa 1997. autobusom prešla granicu Republike Hrvatske i Republike Srbije tada SR Jugoslavije. Te godine imalo je jedanestodnevnu turneju po južnoj Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Kosovu i Metohij. Glavni domaćin i ureditelj našeg putovanja bio je Visokopreosvećeni Mitropolit Crnogorsko primorski i Arhiepiskop Cetinjski Gospodin Amfilohije Radović. Od tada društvo po jednom godišnje gostuje u matičnoj zemlji.
SKUDD Đurđevdan je prvo ugostilo predstavnike gradske opštine VOŽDOVAC iz Beograda i njihov KUD Stari Dušanovac u Drežnici 2000-te godine. To je bio prvi organizovani dolazak iz Srbije u samostalnu Hrvatsku. Tada su posjetili Rijeku i nastupili u Puli i Gomirju.
SKUDD Đurđevdan je gostovalo dva puta u Švicarskoj i tri puta u Austriji. Po Republici Hrvatskoj društvo je gostovaloo više puta u Rijeci, Puli, Zagrebu i po raznim mjestima Like Dalmacije, Korduna i gorskog Kotara.
Ove 2011. osamnesta je godina, tj. godina punoljetstva našeg uspješnog postojanja i rada.

Društvo se sastoji od:
1. Folklorne starije i mlađe grupe
2. Muzičke grupe
3. Pjevačke grupe
4. Dramsko-recitatorske grupe

Najbrojnija je folklorna grupa koja ima 14 koreografski uvježbanih igara. Najbrojnije su iz Srbije. Ima nošnje i izvodi igre iz Crne Gore, Makedonije, Vojvodine, Bunjevačke igre i igre iz Like, ali na žalost za ličke igre još uvijek nema narodne nošnje.

Predsjednik društva je: Branka Radulović
Umjetnički voditelj: Spasa Mutavski
Duhovnik. Protojerej Miloš M. Orelj

Facebook komentari