Tradicionalno Badnje večer u Drežnici 2016.godine

06.01.2016. godine Tradicionalno se u Kapeli Svetog Vasilija Ostroškog održalo večernje Bogosluženje povodom Badnjeg dana…

Nakon večernjeg Bogosluženja ispred kapele (Spomen škole) badnjačar ove godine je bio Jovica ,a domaćica Jelena Cetina. Badnjačar je uzeo badnjak i uz pjesmu “Oj badnjače badnjače” vrtio badnjak u vatri kako bi izazvao varnice za blagoslov kuća, gospodarstva, zdravlja porodice i da godina bude rodna, dok je domaćica prelila badnjak sa vinom, pšenicom i medom.

Nakon ovog svečanog i tradicionalnog običaja svi prisutni su se utoplili u holu ispred kapele, sa kuhanim vinom i rakijom, koje su ove godine spremale Đurđa Ivošević i Cvijeta Orelj te se poslužili i uzeli komadić slame i badnjaka kako bi odnjeli blagoslov svojim kućama.

Nažalost zbog velike količine snijega mnogi nisu mogli prisustvtvovati ovom svečanom i radosnom hrišćanskom događaju jer ceste za zaseoke nisu bile pročišćene , te mnogi narod nije mogao proći kroz veliku količinu snijega.

Nadamo se da će sljedeće godine taj dio biti bolje organiziran kako bi svi mogli da dođu i ponesu blagoslov najradosnijeg hrišćanskog praznika svojim kućama i porodicama.

Hvala Jeleni i Bosiljki Cetini na poslanim fotografijama portalu Web portal – dreznica.net pošto ja Danilo Orelj, kao urednik portala nisam mogao ptisustvovati i fotografirati i zabilježiti predivne trenutke Badnje večeri.

Facebook komentari