Tradicionalno Badnje veče u Drežnici i Božić

06.01.2018. godine tradicionalno se obilježilo Badnje veče a, 07.01. 2018. obilježen je najradosniji hrišćanski praznik Božić.

U kapeli Sv. Vasilja ostroškog koja bila prepuna naroda koji su došli po blagoslov na ovaj veliki praznik, večernje bogosluženje je služio Protojerej o. Miloš Orelj. Nakon čega je svima podjeljen badnjak i svezak slame za blagoslov i svako dobro i napredak u kući i familiji.

Nakon večernjeg bogosluženja, narod se okupio ispred kapele gdje su ”badnjačari” Jovica i jelena razmijenili tradicionalne pozdrave, ”Dobro veče i sretno ti badnje veče, a domaćica bi odgovorila Bog ti dobro dao i sreće imao” te bi prelila badnjak sa pšenicom, medom i vinom. Nakon čega je uz Badnjačarsku pjesmu domaćin badnjak postavio u vatru kako bi se što više varnica pojavilo što simbolizira što veći napredak u kući i familijama.

Na kraju protojerej Miloš Orelj održao je kratku poučnu besedu, a nakon toga svi su se ugostili kuhanim vinom i rakijom u hali ispred kapele.

Drugi dan na Božić služena je Sveta Liturgija, gdje se također okupilo naroda što mještana Drežnice što iz drugih krajeva.

Na Svetj Liturgiji bili su prisutni i g. Andrija Karafilipović predsjednik Hrvatskih društava prijateljstava, te u njegovoj pratnji je također bila i izaslanica te su tako uveličali ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

Na kraju Svete Liturgije protojerej Miloš Orelj , pročitao je Božićnu poslanicu nakon čega su svi otišli u miru i ljubavi i s blagoslovom svojim kućama da podjele radost sa svojim najbližima.

Facebook komentari