Sveta Liturgija i parastos, slava hrama u Jasenku – Kulturno-umjetnički program – VIDOVDAN 2016. (Jasenak)

Dana 28.06.2016 godine u Jasenku se tradicionalno obilježio veliki hrišćanski praznik ”Vidovdan”.

u 10:00 sati Svetu Liturgiju služio je protojerej o. Miloš Orelj, te je presjekao slavski kolač u čast i slavu Svetoga Kneza Lazara koji je zaštitnik mjesta Jasenak i hramovna slava.

Za pojnicom su bili Jovan Orelj i Danilo Orelj.

u 17:00 sati večernje Bogosluženje i parastos za sve poginule i mučenički postradale na Kosovom polju na današnji dan održao je protojerej Miloš Orelj.

u 18:30 sati održan je kulturno-umjetnički program ispod ugostiteljskog šatora iz Vrbovskog.

Učesnici programa su:

  • SKD ”Prosvjeta” pododbor Jasenak-Drežnica
  • SKUDD ”Đurđevdan” iz Drežnice
  • FA ”Sveti Nikola” iz Rijeke
  • SKD ”Prosvjeta” pododbor Ogulin

Nakon kulturno-umjetničkog programa i spletova narodnih igara, pozvan je Jovica Radmanović da održi nekoliko rečenica u ime predsjednika nove stranke ”DEMOKRADSKI SAVEZ SRBA” te ističe kako su prethodnici na vlasti imali priliku ali nisu se borili, a mi možda nećemo uspjeti ali makar ćemo se boriti završio je tim riječima predsjednikk DSS-a – Jovica R.

Također nekoliko riječi je istaknuo i dožupan KŽ Siniša Ljubojević, te napomenuo važnost ovoga dana i važnost sloge i jedinstva među narodom.

Od ostalih uzvanika ovom događaju prisustvovali su i dogradonačelnik Grada Ogulina g. Mićo Zatezalo, predsjednik MO Jasenak Mane Mamula i ostali članovi stranaka i udruga.

Završnu riječ imao je predsjednik SKD ”Prosvjete” pododbor Jasenak-Drežnica Željko Kosanović – te istaknuo da, od sljedeće godine, kulturno-umjetnički program se neće više održavati na sam dan ”Vidovdana” 28.6. već će uvijek biti prve subote nakon praznika, kako bi moglo što više naroda sudjelovati i prisustvovati ovom tradicionalnom događaju u Jasenku.

Nakon završetka programa i završnih riječi, druženje se nastavilo do kasno u noć pod ugostiteljskim šatorom iz Vrbovskog uz bogatu ponudu jela i pića, te živu muziku i narodno veselje.

NAPOMENA:

Kao što su nekada naši ”preci” znali sve o svojim zaštitnicima kuća i svojim krsnim slavama, tako i danas svatko tko želi znati više o ovom velikom danu i obogatiti se da može istinski doživjeti ovaj veliki praznik može više pročitati na linku OVDJE

Facebook komentari