SKUDD ”ĐURĐEVDAN” NA PEDESET-GODIŠNJICI PROSLAVE MOKROPOLJSKIH SUSRETA U MOKROM POLJU – OPĆINA ERVENIK (31.07.2016.)

Na poziv načelnika općine Ervenik g. Predraga Burze  SKUDD ”Đurđevdan”  je učestvovalo na proslavi poluvjekovnog jubileja MOKROPOLJSKIH SUSRETA i tako učvrstilo dugogodišnje prijateljstvo sa ovom općinom. Društvu je ukazana posebna čast i povjerenje jer je bilo jedino DRUŠTVO izvan općine dok su svi ostali izvođači bili sa područja općine Ervenik.

Bogat program trajao je gotovo čitav dan i odvijao se kroz:

  • Mali nogomet
  • Igranje balote
  • Trčanje u vreći
  • Bacanje kamena s ramena
  • Utrka magaraca

U 20 sati započeo je kulturno-umjetnički i duhovni program pozdravnim govorima.

Usljedilo je izvođenje tradicionalne dalmatinske zdravice, sviranje na diple, pjevanje uz gusle, te nastup pjevačke klape iz Ervenika, kao i učenika Bogoslovije iz manastira Oćestovo.

Svaki izvođač programa nastupio je po jednom dok je SKUDD ”Đurđevdan” nastupilo sa četiri izvedbe. Zadnju tačku izvela je uz muzičku pratnju solistica Nikolina Musulin, otpjevavši dvije narodne pjesme: Usnila je dubok sanak … i Mito bekrijo.

Poslije SKUDD-a ”Đurđevdan” nastupilo je Jandrino jato sa 8 pjesama, poslije čega je izveden vatromet. Veselje u kojem je učestvovalo više hiljada ljudi nastavilo se duboku u noć uz pjesmu i muziku Mire Aleksić, a SKUDD ”Đurđevdan” koje je od domaćina ugošćeno s ljubavlju i poštovanjem poslije tradicinalne večere u restoranu: KOD PERE krenulo  je autobusom na put za Drežnicu i Jasenak.

Facebook komentari