SDSS optužio SDP-ovog načelnika Plaškog da ne želi uvesti dvojezične ploče, on po tom pitanju želi javnu raspravu

plaski
Foto: Vecernji.hr

SDSS Karlovačke županije uputio je načelniku Općine Plaški Peri Damjanoviću (SDP), zahtjev da se promijeni Statut Općine i uskladi sa Zakonom po kojem je svaka općina ili grad u kojoj živi više od 33 posto pripadnika nacionalne manjine, dužna uvesti dvojezične ploče.

– Budući da u općini Plaški živi oko 44,5 posto Srba, Općina je dužna uvesti dvojezičnost, odnosno ćirilicu. Općina Plaški je također jedina općina od svih općina i gradova u RH koja nije promjenila statut i uskladila sa zakonom, navode u SDSS-u.

Nerazumni i glupi stavovi?

Kako su napisali na svojoj Facebook stranici, “načelnik općine Pero Damjanović svojim nerazumnim i glupim stavovima onemogućuje promjenu statuta, čime krši zakon, a i istodobno ne prihvaća naredbu ministra Arsena Bauka (SDP) o uvođenju ćirilice”.

– Veliki pritisci se vrše na načelnika od ministarstva kao i njegovih stranačkih kolega iz SDP-a da promijeni statut i uvede ćirilicu, ali on uporno radi na odugovlačenju. Izgleda da je Pero Damjanović spreman da Općina Plaški koja je siromašna plati kaznu zbog nepoštivanja zakona i sve to zbog njegovih mladalačkih neiskusnih političkih hirova, dodaju u SDSS-u.

Načelnik svih građana

Kako je danas za KAportal objasnio Damjanović, nema govora o opstruiranju zakona, već samo želi da se o ovoj temi napravi javna rasprava kako bi se čulo mišljenje svih građana i političkih opcija.

– Ja sam načelnik svih građana Općine, i Srba i Hrvata. Ubrzo ćemo napraviti javnu raspravu te saslušati sve strane kako se ne bi nepotrebno dizale međunacionalne tenzije u Općini u kojem imamo uzoran suživot, rekao je Damjanović. Kako je dodao, svakako će se ispoštovati Zakon, no ipak prije toga želi saslušati sve, a da ne bi kasnije došlo do problema, pa čak i razbijanja ploča. Smatra da su optužbe SDSS-a kako on ne želi ćirilične ploče apsolutno neutemeljene.

Izvor: KAportal.hr

Facebook komentari