Sahrana Akademskog slikara g. Đorđa Petrovića u Karlovcu

Poznati karlovački akademski slikar Đorđe Petrović koji je preminuo u nedjelju, u 83-oj godini života, sahranjen je na karlovačkom pravoslavnom groblju u 16 sati.

Svojim 62 godišnjim slikarskim radom, posebno u vrlo teškoj i zahtjevnoj tehnici akvarela, Petrović se svrstao među naše najbolje i najkvalitetnije likovne umjetnike. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1959. u klasi poznatog profesora Jerolima Miše.

Punih 40 godina djelovao je kao likovni pedagog, od 1960.-2000.godine na mnogim karlovačkim školama. Najviše je, međutim, radio s djecom oštećenog sluha i govora i sa djecom s poremećajima u razvoju. Njihove probleme u razvoju pokušavao je rješavati kolektivnim umjetničkim, slikarskim i likovnim radom, sudjelujući na brojim izložbama. Upravo zbog svog pedagoškog rada Đorđe je 1981. godine dobio titulu Zaslužnog pedagoga Hrvatske.

Teško je nabrojati brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inozemstvu u kojima je sudjelovao kao autor. Valja spomenuti i to da je autor glave Karlovačkog tjednika 1964.-1977.godine. Također, između ostalog, autor je muzejskog postava Dubovac kroz vijekove postavljenog na starom gradu Dubovcu, te brojih scenografija za karlovački Dramski studio.

Sahrani su također prisustvovali i mhogi pravoslavni sveštenici Arhimandrit Danilo Ljubozina iz Zagrebačke mitropolije, o. Duško Spasojević također iz ZAgrebačke Mitropolije, te o. Jelenko Stojanović iz Moravica , o. Miloš Orelj paroh Drežnički te sveštenici iz Karlovca.

Ovom događaju prisustvovali su i predtavnici političkih organizacija g. Milorad Pupovac, načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović, dožupan karlovačke županije Siniša Ljubojević, Predsjednik SKD Prosvjete g. Čedomir Višnjić te, generalni sekretar iste organizacije g. Srđan Tatić.

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.