Rođenje Hristovo – Božić

Dolazi nam najradosniji hrišćanski praznik Božić. Božić praznujemo zato što se rodio Spasitelj svijeta Gospod Isus Hristos. Zaista je velika tajna kako to Bog prima ljudsko tijelo i postaje čovjek. Kao što znamo Bog je vječan i nema početka. Nema vremena kada Boga nije bilo jer je Bog van svih vremena i van pojma vrijeme. On jednostavno uvjek jeste i uvjek postoji. Našem ljudskom umu teško je pojmiti da Bog od uvjek jeste i da nikad nije bilo da ga nije bilo, jer smo mi stvoreni i svi imamo svoj početak. I anđeli su stvoreni tj. bilo je kada ih nije bilo no Bog oduvjek jeste i uvjek je isti i nepromjenjiv što je zaista jedno veliko čudo za nas. Bog je prvo stvorio anđele pa vidljivi svijet i na kraju kao krunu svega stvaranja stvorio je čovjeka. Anđeli su duhova bića dok je čovjek duhovno tjelesno biće tj. ima tijelo i dušu.

Prvi ljudi na zemlji koje je Bog stvorio zvali su se Adam i Eva. Oni su bili stvoreni čisti bez grijeha i vječni tj. besmrtni, ali prekršivši Božiju zapovjest tj. učinivši grijeh oni su postali grešni i smrtni i izgubili zajednicu sa Bogom. No Bog ih nije ostavio bez nade. Ta nada bilo je obećanje da će se roditi Spasitelj koji će obnoviti zajednicu čovjeka sa Bogom i vratiti ih u prvobitno blaženo stanje od koga su otpali i darovati im opet vječni život sa Bogom koji je bio prekinut Adamovim grijehom. Taj dan kada se to obećanje koje se dugo čekalo u izabranom Izrailjskom narodu ispunilo zove se Rođenje Spasitelja Gospoada Isusa Hrista ili Božić.

Velika je tajna kako to Bog uzima ljudsko tijelo od Prečiste Djevojke- Djeve Marije i ne samo tijelo nego cjelokupnu čovječanku prirodu i volju, i sjedinjuje je sa svojom Božanskom prirodom i voljom u jednoj ličnosti Isusa Hrista. Tako Bog ostaje Bog potpuni ali postaje i čovjek potpuni i srodan nama da bi nas spasao. Bog postaje čovjek da bi čovjek postao Bog kako kažu sveti ljudi. Bog se rađa kao čovjek da bi ispravio Adamov prestup Adamov grijeh i opet sjedinio čovjeka sa Bogom kao u početku što je bilo, zato se Gospod Isus Hristos naziva i novim Adamom. Praznovanje Božića jeste radost cjelom čovječanstvu zbog neizmjerne milosti Božije prema čovjeku. Bog koji je stvorio čovjeka unižava sebe na nivo svoga stvorenja- čovjeka da bi spasao čovjeka. Svojim primjerom Bog i nama daje primjer kako treba da živimo. Cjeli život Bogočovjeka Hrista jeste primjer i uputa svakom čovjeku kako treba da živimo. Isus se rodio u pećini a ne u carskoj palači iako je on Bog i Gospodar cijeloga svijeta, čime i nama pokazuje da trebamo biti smireni kao što je On smiren,da trebamo biti milostivi i snishodljivi kao što je On milostiv i snishodljiv premanama. Amin. Bože daj.

Facebook komentari