Projekt ENA.KOST u Sloveniji

Zanimljiv projekt odvija se u Sloveniji. Projekt ENA.KOST kojem je cilj osnaživanje nacionalnih manjina i podizanje svijesti o situaciji manjina u Sloveniji, osmislila je i provodi ga organizacija za kulturu i edukaciju Društvo PiNA u Kopru.

Partneri su Pravni centar Piran, Kultuno umjetničko društvo Kolo Koper, Hrvatsko društvo za kulturu i edukaciju “Istra” Piran, Albanska kulturna asocijacija slovenske Istre Izola/Koper, te Sveučilište Stavanger, Fakultet umjetnosti i obrazovanja, Odsjek obrazovanja, sporta i znanosti Norveška, koje je financiralo projekt.

Veći dio programa provodi se metodom Forum kazališta i Legislativnim kazalištem, koje je razvio i raširio svijetom brazilski kazališni praktičar Augusto Boal. Na poziv Društva PiNA i voditeljice projekta Mirne Buić, metodu provodi iskusna trenerica, dramska pedagoginja Ivana Marijančić.

Hrvatska je ustavom priznala 22 nacionalne manjine koje tako ostvaruju većinu etničkih prava putem redovitih institucija Republike Hrvatske, dok je u Sloveniji situacija bitno drugačija. Tamo živi oko 250.000 Bošnjaka, Srba, Hrvata, Crnogoraca, Makedonaca i Albanaca, što je oko 14% ukupnog stanovništva. Zahvaljujući autohtonosti, Talijani i Mađari imaju status manjina, dok narodi bivše Jugoslavije nisu priznati Ustavom, a to znači da nemaju izvore financiranja, što onemogućava učenje materinjeg jezika, kulturna organiziranja i pristupa medijima, a jednako plaćaju poreze kao i ostali građani.

Ovu temu obradila je kroz intenzivne kreativne treninge prepune dramskih igara i vježbi s mješovitom grupom polaznika dramska pedagoginja Ivana Marijančić. Efekat takvog načina rada je višestruk: ljudi koji su se prijavili za rad u projektu dobro su se povezali, postali su dobar i dinamičan tim, a kroz to se prirodno dogodilo i puno otvaranja i iznošenja problemskih situacija koje je Ivana Marijančić usmjerila na temu projekta i pripremila za izvođenje metode Forum kazališta i Legislativnog kazališta. Tijekom izvođenja Forum kazališta, grupa igra prizore u kojim se jasno oslikava problem, u kojem je jasno naznačen tlačitelj, potlačeni i okolni likovi vezani uz priču, te prizori imaju otvorene kanale za intervencije iz publike. Na javnim izvedbama voditeljica prelazi u ulogu džokera, a to je osoba koja pri izvođenju Forum kazališta navodi publiku na aktivnu participaciju, na ulaženje u prizor i isprobavanje ideja koje imaju, umjesto da samo sjede i debatiraju. Inventor ove metode Augusto Boal, nakon što je razvio i popularizirao ovu metodu, nadogradio ju je metodom Legislativnog kazališta. Nakon što se publika poigra načinima djelovanja, prijedlozi se ispisuju na papiriće, prisutna su tri pravnika koji zatim osmišljavaju i povezuju modele djelovanja koje su upravo vidjeli sa ispisivanjem prijedloga novih legislativa koji se kasnije i službeno formuliraju kao prijedlozi i predaju nadležnim institucijama. Augusto Boal bio je zbog ove metode rada izabran za vereadora=člana u parlamentu Ria de Janeira.

Projekt ENA.KOST je u tijeku, te u prvom kvartalu 2015. slijedi 8 javnih izvedbi Forum kazališta u Izoli, Piranu i Kopru, te će tako širi krug građana aktivnije osvijestiti i participirati u problematici koja stoji u mjestu i ne pokreće se na bolje. Ishod će biti prijedlozi legislativa i na kojim razinama bi se zamolbe i utjecaji mogli izvršiti.

U Hrvatskoj dramski odgoj još nije zaživio u punoj primjeni, jer ga dramski umjetnici najčešće povezuju s glumom i odlascima u kazalište, a prosvjetna struka ga najčešće povezuje s pravljenjem predstava kao najvažnijim ciljem. Navedeni slovenski projekt je pokazatelj primjene dramskog odgoja kao sastavnog dijela stvaranja boljeg društva, a Ivana Marijančić u Hrvatskoj godinama redovito održava edukacijske treninge s ciljem primjene dramskih igara i vježbi.

Dreznica.net

Facebook komentari