Od 1. siječnja 2017. uvodi se porez na držanje pasa

hrvatska-uvodi-porez-na-pse

Da će u novom Zakonu o zaštiti životinja koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine mogao biti uvršten i prijedlog o “oporezivanju kućnih ljubimaca”, brzo je jučer demantiralo Ministarstvo poljoprivrede.

Iz Ministarstva navode da ovaj prijedlog nije uvršten u tekst zakona,  tako je i odgovor što bi ovakva zakonska odredba, ako se provede na način kakav se predlaže, donijela, ostao “visjeti u zraku”.

Bez poreza za kastrirane pse

Naime, ako bi se držanje kućnih ljubimaca i oporezivalo, vrijedilo bi samo za registrirane pse, one koji se redovito vode na cijepljenje kod veterinara, ali i vlasnici tih registriranih pasa bi bili oslobođeni nameta ako su psi kastrirani ili udomljeni iz skloništa. Pitanje je što je s neregistriranim koji se nekontrolirano razmnožavaju, drže se u neadekvatnim uvjetima i slično. Tu bi veterinarska inspekcija trebala imati posla, ali ionako slabo kontrolira takve vlasnike i njihove životinje.

Otvoreno je i pitanje da li bi uvođenjem ovakve odredbe zakona bilo još više napuštenih pasa? Moguće je da netko iz tog razloga izbaci psa, ali treba znati da ljudi izbacuju pse na ulicu i kad su stari, bolesni, kad ih se zasite ili kad su ženke skotne, pa se ipak pretpostavlja da pravim ljubiteljima pasa neće biti problem platiti kastraciju kojom je cijeli ovaj problem riješen – ne plaćaju porez i nema neželjenih štenaca. Ionako, za one koji ne žele platiti kastraciju psa koja stoji par stotina kuna, bolje je i da nemaju psa. Oni vlasnici koji drže i imaju čistokrvne pse s rodovnicima i bave se uzgojem ionako na njima zarađuju, pa je logično da plaćaju porez.

Manji broj neželjenih štenaca

Dakle, išlo bi se prema tome da se kroz porez nametne obavezna kastracija što će u konačnici dovesti do manjeg broja neželjenih štenaca i skotnih ženki koje završavaju na cesti ili u šinterajima.

Kako je Porezna uprava ipak ažurnija od veterinarskih inspekcija, udruge i pojedinci koje zagovaraju uvođenje ovakvog poreza smatraju da bi kao krajnja posljedica ovog zakona bila veći broj čipiranih i cijepljenih pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti i skrbi za pse.  Pošto bi se od vlasnika prijavljenih pasa tražilo i plaćanje poreza, očekuje se da bi porastao i broj kastracija koja je jeftinija od plaćanja poreza svake godine.

Ostaje upitan prijedlog Snježane Klopotan iz Udruge “Prijatelji životinja”. Predlaže da oni koji udome psa iz skloništa ne moraju platiti porez prvih pet godina i da oni koji kastriraju psa plaćaju pola poreza. Prema tome to ipak znači porez za sve što nikako neće naići na odobravanje javnosti, a produktivnije bi bilo da se ostane pri prijedlogu da porez samo plaćaju oni koji ne kastriraju pse. Novac od prikupljenog poreza trebao bi se ciljano usmjeriti na unapređenje zaštite životinja jer porez nema smisla ako od njega nema nikakve koristi za dobrobit životinja.

Zakon se treba i provoditi

Možda bi ipak prije uvođenja ovakvog poreza trebalo uvesti reda te ažurnije i odgovornije provoditi kontrolu nad već propisanim odredbama a to su čipiranje, cijepljenje, uvjeti u kojima se drže psi, napuštanje  i zlostavljanje. Uz to bi trebalo uvesti veću kontrolu nad uzgajivačnicama, zabraniti “štancerima” da pare i prodaju pse bez ikakve kontrole,  uvesti obavezno kastriranje i provoditi edukaciju građana i djece.
– Što se tiče kastracije svjesni smo da većina vlasnika pasa zbog cijene ili nazadnih uvjerenja ne želi kastrirati pse, a činjenica je da što je više kastriranih pasa to je manje neželjenih u skloništima, a kastracija je jedini izlaz iz začaranog kruga. Ostaje još pitanje cijene kastracije koja bi trebala biti pristupačnija, pogotovo za osobe sa slabijim imovinskim statusom. Tu bi veterinarske ambulante trebale uvoditi što češće akcije, a gradovi/županije sufinancirati, smatraju zaštitari životinja.

Iako novi zakon još nije donesen, a javna rasprava je završila 12. rujna, možemo se samo ponadati se da će se nove odredbe koje on donosi, uz ove koje su već prisutne stvarno i provoditi, a ne biti samo mrtvo slovo na papiru.

Izvor: KAportal

Facebook komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.