Komercijalizacija detinjstva: Deca potrošači

Dokumentarni film o tome čemu su danas djeca izložena u Americi. Na žalost, zahvaljujući “blagodatima” globalizacije stvar je odavna prešla granice Amerike i ne treba puno pronicljivosti za vidjeti da se te stvari događaju i oko nas, kao što i ne treba puno maštovitosti za zamisliti da ćemo uskoro svjedočiti i ono što se još nije počelo događati, a obrađeno je u filmu.

Trajenje filma je nešto više od 60 minuta, onoliko koliko traje prosječna epizoda popularne sapunice ili svakako kraće od jedne fudbalske utakmice. Odlučite želite li uložiti toliko vremena i dobiti neke ideje o uzrocima simptoma koje već zasigurno primjećujete i kod svoje djece jer su izložena sve većim pritiscima na dnevnoj osnovi. Nema pokazatelja koji govore u prilog tome da bi se pritisak na njih mogao smanjiti.

Film bi roditeljima mogao pomoći i u objašnjavanju svojoj djeci da neke od njihovih tako jakih želja i zahtjeva u stvari nisu izvorno njihova već nametnuta od neumorne propagandne mašinerije koja stalno pomiče granice u svom nastojanju da bude što prisutnija sa svojim porukama u dječjim glavama i da na svoj način oblikuje njihove interese i kriterijume po kojima su “face” i “cool”, a sve u svrhu daljeg povećavanja profita.

“Djeca potrošači” baca svjetlo koje očajnički trebamo na postupke neumorne propagandne mašinerije vrijedne više milijardi dolara koja danas prodaje djeci i njihovim roditeljima sve od nezdrave hrane, preko nasilnih video igara i lažnih obrazovnih proizvoda do porodičnih automobila. Oslanjajući se na uvide zdravstvenih radnika, zagovornika dječijih prava i ljudima iz te industrije, film se usredsređuje na eksplozivni porast dječje propagande u svijetlu deregulacije pokazujući kako propagandisti za djecu koriste najnovija dostignuća psihologije, antropologije i neuro-nauke u pretvaranju američke djece u jednu od najmoćnijih i najprofitabilnijih potrošačkih demografija na svijetu. “Djeca potrošači” nas vraća prema sveukupnoj komercijalizaciji djetinjstva i postavlja neodložna pitanja o etici dječje propagade i njenog uticaja na zdravlje i dobrobit djece.

Facebook komentari