Karlovačka županija u pilot-projektu “Elektrifikacija ruralnih krajeva korištenjem obnovljivih izvora energije”

sinisa-ruralna-podrucja

Karlovačka županija i Program za razvoj UN-a (UNDP) u Hrvatskoj te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zajednički su financirali ugradnju 5 solarnih sustava za proizvodnju električne energije u kućanstvima, koja zbog udaljenosti od elektro-mreže, do sada nisu imala električnu energiju.

Radi se o tzv. otočnim elektro-energetskim sustavima na solarnu energiju koji samostalno osiguravaju napajanje električnom energijom objekte koji su udaljeni od elektroenergetske mreže i njihovo priključenje sustavu nije isplativo. Time se građanima omogućuje stabilan sustav napajanja iz sunčeve svjetlosti. Karlovačka županija prva je s UNDP-om Hrvatska pokrenula ovaj projekt na svom području, sufinancirajući ga sa 31 tisuću kuna.

Ostatak sredstava osigurali su UNDP i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je na taj način osigurano napajanje električnom energijom za 5 kućanstava u Karlovačkoj županiji u ruralnom području. Svečano puštanje u rad ovog sustava simbolično je u četvrtak, 1. listopada, obilježeno pri obitelji Kekić, u Cvijanović Brdu kod Slunja, gdje su ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, voditeljica programa UNDP-a za razvoj u Hrvatskoj Sandra Vlašić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost pri Fondu Vesna Bukarica i zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević prezentirali projekt i rad sustava, koji koristi tehniku hrvatske proizvodnje.

Facebook komentari