Kako pravilno slaviti Krsnu Slavu

krsna-slava

U PAROHIJAMA Srpske Pravoslavne Crkve KRSNA SLAVA slavi se osvećenjem SLAVSKOG KOLAČA I KOLJIVA kod sveštenika u CRKVI. To je hiljadugodišnja vjera, tradicija i običaj svake srpske porodice, kuće doma. Samo iskreno i s ljubavlju pripremanje i osvećenje SLAVSKOG KOLAČA I KOLJIVA, istinsko je poštovanje, slavljenje i čašćenje svoga kućnog zaštitnika SVECA- KRSNE SLAVE I SVEMOGUĆEG BOGA.

Preko osvećenih SLAVSKOG KOLAČA I KOLJIVA na kuću i porodicu dolazi Božji blagoslov, to jest: svako dobro i Sila Božija koja daje napredak u POSLU I RADU, zdravlje i spasenje ukućanima. Daje napredak stoci i brani je od zle štete, od zvjeradi i bolesti. Daje napredak svemu živom, kao i njivama i voćnjacima. Umrlim srodnicima domaćina i domaćice daje mir i pokoj dušama.

 

SLAVSKI KOLAČ

Dan uoči Slave, domaćica mijesi slavski kolač. To je običan okrugao hljeb od brašna i vode. U vodu sa kojom će se mijesiti SLAVSKI KOLAČ, domaćica treba da uspe malo svete vodice koju je sveštenik svetio prilikom blagoslova kuće.

Prije miješenja SLAVSKOG KOLAČA domaćica treba da se duhovno pripremi. S velikom ljubavlju, poštovanjem i pobožnošću treba da se obrati SVECU-KRSNOJ SLAVI, da on njene molitve prinese Bogu.

Dakle pred samo miješenje SLAVSKOG KOLAČA domaćica gleda u IKONU KRSNE SLAVE i kaže SVECU. Sveti Đorđe u slavu i čast tvoju mijesim ovaj KOLAČ:

Da Bog tvojim molitvama oprosti grijehe i dade zdravlje domaćinu, meni, našoj djeci i svima nama.  (nabroji imena), da nam kuća bude napredna i blagoslovena, da Bog tvojim molitvama dade djeci sve što im treba za život, da dobro uče i rade, i da se kad odrastu srećno i blagosloveno ožene i udaju.

Da međusobno živimo u miru, slozi, ljubavi i svakom dobru, kao i sa ostalim ljudima.

Da nam stoka ( ovce, goveda ), pčele, živad i sve što imamo bude zdravo i napredno.

Da nam njive i voćnjaci, tvojim molitvami i blagoslovom Božijim rode i donesu dobar rod.

Sačuvaj nas i odbrani od bolesti, svakog zla, zlih ljudi i naših neprijatelja.

 

SLAVSKO KOLJIVO-ŽITO

 

Dok mijesi SLAVSKI KOLAČ, treba da se kuva ili da je već dobro skuvana pšenica, da su samljeveni orasi i pripremljen med, a ako nema meda šećer za SLAVSKO ŽITO ILI KOLJIVO. Gledajući u IKONU, domaćica se obraća SVECU i govori: KRSNA SLAVO SVETI ĐORĐE, u slavu i čast tvoju pripremam ovo KOLJIVO za oproštaj grjehova i mir i pokoj duša umrlih srodnika mene i moga muža. Tvojim molitvama Bog da im duše nastani u rajsko naselje  (domaćica spominje imena milih i dragih). Tada izmješa zgnječenu ili samljevenu pšenicu, samljevene orase i med, stavi u za to određenu zdjelicu, pospe samljevenim orasima i odozgo od orasa ili nečeg drugog napravi krst.

Kada je ispečen SLAVSKI KOLAČ i pripremljeno SLAVSKO KOLJIVO, domaćin gledajući u njih i u ikonu KRSNE SLAVE s velikom ozbiljnošću i odgovornošću za svoju kuću, porodicu i sve što ima pomoli se kao što se  pomolila domaćica.

 

OSVEĆENJE SLAVSKOG KOLAČA I KOLJIVA

 

Pripremljeni SLAVSKI KOLAČ I KOLJIVO nose se u CRKVU na osvećenje. Tu sveštenik moli Sveca i Boga i blagosilja da se ostvari sve dobro i napredno za kuću i porodicu. Ovo se čini dan ili predveče uoči SLAVE ili u jutro na dan SLAVE. Uz SLAVSKI KOLAČ I KOLJIVO, ponesu se na papiru napisana imena živih ukućana i srodnika i imena umrlih koje će sveštenik pomenuti.

Oni koji žive u kućama sami, bilo muški, bilo ženski neizostavno trebaju osvetiti kolač i koljivo. Ko ne može sam da umjesi KOLAČ, može mu to neko drugi uraditi, a ako ni to nema ko, onda da kupi okrugao hljeb, a pšenicu da skuva i zašećeri. U krajnjem slučaju sa dobrom vjerom da donese neskuvanu pšenicu.

SLAVU slaviti sa IKONOM, SVIJEĆOM, OSVEĆENIM SLAVSKIM KOLAČEM I KOLJIVOM. To je SLAVA i time se časte Bog i Svetac. Sa svim ostalim časte se gosti koji na SLAVU dođu.

Kuća za KRSNU SLAVU može da prođe bez gostiju, ali bez osvećenog hljeba, žita i svijeće čime se časte Bog i Svetac, kuća se ne smije ostavljati.

Za SLAVSKI RUČAK domaćin upali svijeću, okadi kuću i trpezu, sa svima prisutnima se prekrsti, očita OČE NAŠ i kaže: U SLAVU I ČAST. Osvećeni SLAVSKI KOLAČ se izlomi i svakome se dade po komad da pojede.

 

Domaćin domaćica ukućani i gosti prvo se posluže KOLJIVOM. Tako i svaki gost koji poslije dođe.

Svima odraslim se uspe čašica rakije, domaćin podigne čašu i kaže: U SLAVU I ČAST. Ako ima pročita se SLAVA, nazdravi se i sjeda da ruča.

O ovome se nikada ne razmišlja dali treba ili ne treba. To je hiljadugodišnja vjera, tradicija i običaj svake srpske porodice. To je za dobro, a protiv zla. To je za spasenje, a protiv propasti. To je vaše u korijenu. To je vaš ponos, da svako vidi vaše duhovno, kulturno i ljudsko bogatstvo kojim se ponosite, Boga i Sveca slavite, njima se od zla branite, i Božjim blagoslovom svako dobro umnažate.

Zato s ozbiljnošću, odgovornošću, vjerom, ljubavlju i radošću SLAVSKI KOLAČ I SLAVSKO ŽITO-KOLJIVO pripremajte i osvećujete.

Kada SLAVA padne u post ili sredu i petak obavezno se SLAVI posnom hranom.

 

MOLITVA I ZDRAVICA

 

 BOGU, BOGORODICI, ČASNOM KRSTU, KRSNOJ SLAVI I SVETIM

 

OČE NAŠ… KOJI JESI NA NEBESIMA, DA SE SVETI IME TVOJE, I DA DOĐE CARSTVO TVOJE, I DA BUDE VOLJA TVOJA, NA ZEMLJI KAO I NA NEBU, HLJEB NAŠ NASUŠNI DAJ NAM DANAS, I OPROSTI NAM DUGOVE NAŠE, KAO ŠTO I MI OPRAŠTAMO DUŽNICIMA SVOJIM, I NE UVEDI NAS U ISKUŠENJE, NO IZBAVI NAS OD ZLOGA. AMIN

U SLAVU I ČAST… SVETE, ČASNE I NEBESNE: ŽIVONAČALNE, JEDINOSUŠNE I NERAZDJELJNE TROJICE: OCA I SINA I SVETOGA DUHA. DA SE GOSPODU BOGU, SVETOJ ŽIVONAČALNOJ TROJICI SMJERNO POKLONIMO I POMOLIMO.

U SLAVU I ČAST… ČASNOG ŽIVOTVORNOG KRSTA, PREČISTE, PREBLAGOSLOVENE VLADIČICE NAŠE BOGORODICE I VAVJEK DJEVE MARIJE.

U SLAVU I ČAST… SVETOG PROROKA I KRSTITELJA JOVANA, SVETA ČETIRI EAVANĐELISTA: MATEJA, MARKA, LUKE I JOVANA, SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA I SVIH SVETIH APOSTOLA, SVETIH VELIKIH VASELJENSKIH UČITELJA: VASILIJA VELIKOG, GRIGORIJA BOGOSLOVA I JOVANA ZALATOUSTOG I SVETOG NIKOLAJA ČUDOTVORCA. SVETOG PRVOMUČENIKA ARHIĐAKONA STEFANA,, SVETIH VELIKOMUČENIKA: DIMITRIJA, GEORGIJA-ĐORĐA POBJEDONOSCA, TEODORA TIRONA I SVIH SVETIH VELIKOMUČENIKA, MUČENIKA I MUČENICA.

U SLAVU I ČAST… SVETIH SRPSKIH SVETITELJA: SIMEONA MIROTOČIVOG, SVETITELJA SAVE, ARSENIJA, MAKSIMA, VASILIJA OSTROŠKOG I PETRA CETINJSKOG, SVETOG KRALJA STEFANA I SVIH SVETIH KRALJEVA SRPSKIH. SVETOG VELIKOMUČENIKA KNEZA LAZARA I SVIH KOSOVSKIH I SRPSKIH MUČENIKA I PRAVEDNIKA. SVETIH SRPSKIH MATERA: PETKE PARSKEVE, ANASTASIJE, JELENE, ANGELINE I EVGENIJE: DA SE GOSPODU BOGU, SVETIM I VELIKIM SVETITELJIMA, SVETITELJKAMA, VELIKOMUČENICIMA, MUČENICIMA I PREPODOBNIM MATERAMA SRPSKIM SMJERNO POKLONIMO I ZAŠTITU ZAMOLIMO.

U SLAVU I ČAST… SVETIH PRAVEDNIH BOGORODITELJA JOAKIMA I ANE I SVIH SVETIH

U SLAVU I ČAST… JOŠ DA SE POKLONIMO KRSNOJ SLAVI SVETOM ĐORĐU, I DA SE POMOLIMO ZA DOM OVAJ I DOMAĆINA, ZA DOMAĆICU I DJECU, ZA SVU KUĆNU ČELJAD, ZA KUMOVE I PRIJATELJE OVOGA DOMA. POMOLIMO SE ZA DUŠMANE NAŠE, DA IH GOSPOD BOG SMETE I NA PRAVI PUT IZVEDE. DA SE NE OSVETE VEĆ DA SE PROSVETE. TAKO NAM POMOGLO KRSNO IME OVOGA SVECA. VESELA NAM OVA SVIJEĆA, A SVIJETLI KOLAČ I KOLJIVO NA ZDRAVLJE I SPASENJE. POMOGAO NAM BOG I KRSNA SLAVA. RODILE NAM NJIVE I VOĆNJACI, UMNOŽILA NAM SE STOKA. U KUĆI U IZOBILJU BILO BRAŠNA, ULJA, VINA I SVEGA POTREBNOGA. BOG NAM DAROVAO BERIĆETA, A KRSNA SLAVA NAM VAVIJEK NA POMOĆ BILA.

U SLAVU I ČAST… JER VELIMO I GOSPODA BOGA MOLIMO, U IME NEBESKO I SVETE SLAVE NEBESKE. ZA HLJEBA, DESNICE RUKE, KOJA NAS HRANI I OD ZLA BRANI, NJIVA NAS NAŠA NE IZDALA, DESNICA NE MALAKSALA, VJERA NAŠA NIKAD NE PRESTALA.

SVETOM ĐORĐU SLAVA I ČAST, BOGU SLAVA I HVALA, NAMA ZDRAVLJE I VESELJE, A NAŠIM POKOJNICIMA VJEČNO SPASENJE. SADA SVAGDA I KROZA SVE VJEKOVE. АМИН.

SLAVU NE ČITA DOMAĆIN. ONAJ KOJI ČITA SLAVU NEOPHODNO JE DA ZA TO OD SVEŠTENIKA DOBIJE BLAGOSLOV. SVAKI PUTA KADA SE PROČITA U SLAVU I ČAST… SVI PRISUTNI PONOVE U SLAVU I ČAST… I ONDA ČITAČ NASTAVLJA. NA KRAJU DOMAĆIN PODIGNE ČAŠU I KAŽE: U SLAVU I ČAST NA ZDRAVLJE. PIĆE SE POPIJE I SJEDA ZA RUČAK. ( Ovako se čita u krajevima gdje je to uobičajeno pravilo, ovdje DOMAĆIN U JUTRO NEKA STANE PRED IKONU SVETOG ĐORĐA I PROČITA MOLITVU I ZDRAVICU.)

 Za ručak: SVETOM ĐORĐU SLAVA I ČAST, BOGU SLAVA I HVALA, NAMA ZDRAVLJE I VESELJE, A NAŠIM POKOJNICIMA VJEČNO SPASENJE. SADA I SVAGDA I KROZA SVE VJEKOVE. AMIN

OSVEĆENJEM SLAVSKOG KOLAČA I KOLJIVA NA KUĆU I PORODICU SILAZI VELIKI BLAGOSLOV BOŽJI, SILA BOŽIJA  I OTKLANJA PROBLEME I TEŠKOĆE KAKO OD UKUĆANA TAKO I OD STOKE I SVEGA OSTALOG.

 

S blagoslovom,

 

Protojerej Miloš Orelj – paroh

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.