Hristos Vaskrse! – Sveta Liturgija u Drežnici

12.04.2015. godine u kapeli Svetog Vasilija Ostroškog u Drežnici , Svetu Liturgiju služio je paroh drežnički Protojerej o. Miloš Orelj.

Na ovaj najveći hrišćanski praznik okupio se narod drežnice da proslavi Hristovo Vaskrsenje i donese ofarbana jaja na osvećenje. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Nakon Sv. Liturgije paroh o. Miloš je pročitao vaskršnju poslanicu patrijarha srpskog g. Irineja, koja se svake godine tradicionalno čita poslije Svete Liturgije i koja nas iznova podsjeća na mir, bratsku ljubav, praštanje i da se ugledamo na Hrista koji je savršen, te nam je primjer u svim vrlinma.

Nakon osvećenja vaskršnjih jaja uz blagoslov i radost ovoga najvećega praznika  u crkvi , narod se uputio svojim kućama gdje nosi blagoslov iz crkve i unosi ga u svoje domove…

Veliki duhovnici i starci pravoslavne crkve ukazuju da se poslije Svete Liturije nikako ne ide u kafane, već da se ide pravo svojim kućama  kako bi prenjeli duhovnu blagodat i raspoloženje iz crkve na svoje domove, ukućane i bližnje.

Facebook komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.