Glavna cesta u Drežnici danas u katastrofalnom stanju

Ovako izgleda glavna županijska cesta u Drežnici

Drežnica je mjesto koja se glavnom županijskom cestom, duljinom proteže oko 16 kilometara.  Cestu je nekada gradila još vojska u periodu bivšeg sistema i takva je ostala do dan, danas.

Zar je moguće da cesta koja je građena prije 50 godina još uvijek nosi prepoznatljivi trag gradnje ljudi, koji su u nekadašnjem vremenu to zaista vrijedno radili.

Ono što je danas od te ceste ostalo, je rupa , na rupi i ako kupite novi auto ne preporuča vam se da vozite tom cestom, jer najčešće iza zavoja ili kada je kiša  prođete preko rupe koje znaju biti i do 30 centimetara duboke u asfaltu, što će vam vjerovatno dugoročno oštetiti vaše vozilo i poželjet ćete da ste rađe putovali nekuda drugdje, i ako je puno duži put, nego kroz Drežnicu.

Zašto je to tako? Pa, pitaju se svi mještani Drežnice zašto? Vjerojatno jer Karlovačka Županija smatra da je takva cesta sasvim dobra za mještane Drežnice, kao što se vidi na priloženoj fotografiji iznad. Osim što nema pošte, banke, mrtvačnice, kioska za novine, interneta, signala za mobitele,bankomata, zašto ne bi ostali i bez glavne ceste pa da se zatvori taj krug i da vlast skine više tu Drežnicu sa svojih teških napaćenih leđa koja su im postradala u visoko udobnim foteljama, jer nemaju vremena da se provozaju kroz Drežnički kraj i da vide u kakvom je stanju cesta koja vodi kroz ovaj nekada važan strateški istorijski kraj koji je skoro, pa jedan veliki Spomenik.

Već godinama se saniraju samo djelići rupa na cesti ,te  tako da današnja cesta u Drežnici izgleda poput šarenog cirkusa po kojoj se voze auti u kojima imate osjećaj, kao da se vozite zaprežnim kolima, a ne osobnim automobilom.

Drežnica je mjesto koje u zadnjih 20 godina ima značajan mortalitet i odlazak mladih ljudi za nekim boljim životom , ali ne zaboravimo i mlade ljude koji imaju djecu tj. familiju, a da se i ne spominje staro stanovništvo koje nikada ne znate kada će zatrebati hitno prijevoz za bolnicu, pa kada se ne daj Bože desi da morate hitno kod doktora, molite Boga da ne dođete na felgama u prvi najbliži grad Ogulin i uz to još i platite kaznu jer ste ostali bez kotača na putu za bolnicu.

Takva je današnja situacija u Drežnici iz koje se svakodnevno odvoze kubici i kubici trupaca za razne drvne industrije, a za uzvrat se ne dobija apsolutno ništa. Vjerojatno kada više kamioni neće moći da odvoze još to malo šume što je ostalo , možda će se netko sjetiti da je potrebno obnoviti glavnu cestu kako bi mogao odvesti šleper drva do naših političkih zastupnika koji tako vjerno brinu za ovaj kraj.

Ne znam , neću biti pesimističan ali sramota je da u današnje vrijeme kada se asfaltiraju kućni prilazi iz državnog proračuna , ne može se ujedno izodvojiti da se obnovi i glavna cesta u Drežnici. Grade se mostovi (kao što je sada aktualan most Pelješac) koji izishuje milione i milione kuna, a Drežnica koja je Spomen područje i koja je pridonjela ovoj državi svojim žrtvama u Drugom Svjetskom ratu za našu bolju budućnost i bolji život , ne može se u njihovu čast  napraviti neophodna cesta, koja povezuje Drežnicu sa najbližim gradom Ogulinom koji je udaljen 40 kilometara.

Ovo što se događa u mjestu Drežnica upućuje na ništa drugo, nego sustavno gašenje mjesta i zbog nemogućnosti elementarnih potreba i usluga za život, da se jednostavno narod Drežnice ”Sam iseli” sa ovih područja, da ne ispadne da nisu mogli živjeti ovdje , već da su sami napustili svoje ognjište iz tko zna kojih razloga.

Facebook komentari