DREŽNICA – PAROHIJSKI HRAM ROŽDESTVA PRESVETE BOGORODICE

Parohiju čine: Drežnica, Vrujac, Šekici, Vukelići, Tomići, Trbovići, Jagetići, Pražici, Radojčići, Padališta, Palice, Krakar, Maravić draga, Seočani, Zrnići, Čorti, Nikolići, Lokva, Papeži, Selište i Radlovići.Od devedesetih godina parohiji su pripojeni i Brinje, Lučani, Vodoteč, Tuzević, Škalić, Gostovo polje kao i Jasenak.

Drežnički paroh je protojerej Miloš Orelj. Gradnja crkve je počela 1836, a dovršena je 1842 godine. Crkva je građena od kamena, iznutra je bila pokrivena poluobličastim svodom, a spolja krovom pokrivenim kvadratnim pločama. Crkva je bila duga 35m, a siroka 12 m.
Početkom 1942 godine miniran je zvonik od strane partizanske komande, a krajem 1942 je zapaljena od strane Talijana. Nakon rata čuvena zvona sa hrama odnijele su komunističke vlasti. Crkva mučenica će takva urušena ostati do kraja osamdesetih.Prvu obnovu započetu 1988 godine je vodio paroh ogulinski Mile Perenčević, od 1993 obnovu je nastavio tada prezviter MILO>Š ORELJ. On je dao izraditi projekat po idejnom rešenju za obnovu kojeg je uradio arhitekta PREDRAG RISTIĆ iz Beograda.

Projekat je urađen u uredu ovlaštenog arhitekte Kristine Špigl u Ogulinu, a po tom projektu crkva je trobrodna bazilika sa centralnom kupolom. Među ktitorima, dobrotvorima i priložnicima trebalo bi istaknuti SARU VUKELIĆ (Jagetic) iz Pittsburgha, Gorana i Eni Orlović iz Bostona koji su priložili novac za obnovu, Dragana Čolovića iz Dalmacije koji je doprineo okupljanju naroda i pružio veliku pomoc ogulinskom parohu, a istakao se i dreznički trgovac Milan Radulovic(Foto). Od 1993 godine u pomoći crkvi su se istakli i Đuro Zrnic, Milan Maravic (Laf), Duško Radulović, Rade Kosanović, Milan Radulović Srpkov i Mihajlo Radulović koji je svešteniku stavio na raspolaganje stan.
(Sematizam, 2017 – SNJEZANA ORLOVIĆ).

Facebook komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.