“Drežnica je bila nukleus nove države”

DREŽNICA – Moderna, samostalna i neovisna Republika Hrvatska izgrađena je, između ostalog, na temelju autentičnog antifašizma i zasluga NOB-a za slobodu, kazao je savjetnik predsjednika RH Siniša Tatalović na narodnom zboru u Drežnici gdje je danas obilježena 65. godišnjica drugog zasjedanja ZAVNOH-a, djelovanja glavnog štaba Hrvatske -Prve zone, postojanja ratne bolnice i formiranja brigada i divizija 9. Korpusa.

U začecima Drežnica je predstavljala predstojnicu prvih zametaka nove države na oslobođenom teritoriju, izjavila je Vesna Pusić, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora.

– To je zapravo jedan nukleus ne samo otpora fašizmu za vrijeme rata, nego i početaka organizacije civilnog života, dodala je Pusić, te naglasila da Hrvatski sabor ima obavezu izjednačavanja prava antifašističkih boraca sa pravima branitelja iz Domovinskog rata.

Da do izjednačavanja treba doći slaže se i SDP-ova sad već bivša saborska zastupnica Milanka Opačić. Međutim, ne vjeruje da će doći do izjednačavanja njihovih primanja s onima branitelja iz Domovinskog rata.

– Mislim da je vrlo teško uskladiti ta prava i učiniti ih jednakima, što bi trebalo, zbog toga što su prava hrvatskih branitelja izuzetno velika u smislu novčanih primanja i mislim da to državni proračun u ovom trenutku ne može izdržati – kazala je Opačić te dodala kako su se i u Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu ljudi borili protiv fašizma, što je temelj i jedne i druge države.

“I Europa je također antifašistička”, kazala je predsjednica Saveza antifašističkih udruga Republike Hrvatske Vesna Čulinović Konstantinović i istaknula:

– Svatko pametan tko želi ući u Europu, a to znači u zajednicu naroda ne može propagirati nacionalizam ili ne može propagirati svoju želju da jedan narod bude iznad drugog naroda. Samo male grupice, koje su doduše glasne formiraju se u desničare i došlo je danas do toga da imamo modu izmišljanja i preuveličavanja komunističkih zločina da bi se umanjili zločini fašističke, ustaške vlasti. To da se zanemari da bi pljuvali po nama – upozorila je Čulinović Konstantinović.

Na današnjem narodnom zboru okupilo se tisuću sudionika NOB-a s područja Primorja, Gorskog Kotara, Like, Banije i Korduna, predstavnici antifašističkih udruga iz Srbije, BiH i Slovenije, udruga branitelja iz Domovinskog rata, te predstavnik hrvatske vlade Stjepan Adanić.

Izvor: Radio Mrežnica

Facebook komentari