Cvjetna Nedjelja u Drežnici – Sveta Liturgija i osvećenje vrbinih grančica

24.04.2016. godine u kapeli Svetog Vasilija Ostroškog Svetom Liturgijom i svećenjem vrbinih grančica proslavljen je pravoslavni hrišćanski praznik ”Cjetna Nedjelja”.

Cvjetna nedjelja je posvećena sjećanju na događaj svečanog ulaska Hristovog u Jerusalem, gdje je On išao biti razapet na Krstu i da postrada radi našeg spasenja. Taj događaj su opisali svi jevanđelisti: Mt. 21,1-11; Mk. 11,1-11; Lk. 19,29-44; Jn. 12,12-19. Praznik se naziva Cveti ili Vrbica, zbog običaja da se na taj dan osvećuju palmine grančice, koje kod nas zamjenjuju grančice vrbe.

Početak praznovanja nalazi svoje korijene još u davnoj prošlosti. Prvo ukazivanje na ovaj blagdan nalazimo još u III. veku kod svetog Metodija, episkopa Patarskog (+312), koji je ostavio pouku za taj dan. U IV. veku ovaj blagdan se, po svedočenju svetog Epifanija Ciparskog, proslavljao veoma svečano. Mnogi od Svetih otaca IV. veka ostavili su svoje pouke za ovaj praznik. Od VII-IX veka Sveti Andrej Kretski, Kozma Majumski, Jovan Damaskin, Teodor i Josif Studiti, a također i imperator Vizantijski Lav Filosof, Teofan i Nikifor Ksanfopul proslavili su blagdan pjesmama, koje i danas pjeva Pravoslavna Crkva.

Praznik ulaskom Gospoda Isusa Hrista u Jerusalem spada u red velikih praznika, ali nema ni predprazništva ni poprazništva, jer je okružen danima časnog posta Svete četrdesetnice i strastne sedmice. Ali, ipak, i ako ovaj blagdan nema dan predprazništva, kao drugi veliki blagdani, bogosluženje čitave prethodne sedmice, počevši od ponedjeljka, u mnogim stihirima i troparima posvećeno je događaju ulaska Gospoda u Jerusalem.

Tako je i u Drežnici prosvlavljen ovaj veliki praznik gdje je Svetu Liturgiju služio paroh Drežnički protojerej Miloš Orelj, te su na liturgiji su uz prisutni narod prisustvovali i članovi SKUDD-a ”Đurđevdan”  koji su ujedno i dio crkvenog hora te na taj način uveličali pjesmom proslavljanje ovog velikog praznika.

Nakon Svete Liturgije protojerej Miloš Orelj podijelio je osvećene vrbine grančice svim prisutnima za blagoslov i svako dobro i napredak i zdravlje svojih ukućana koje se stavljaju pored zaštitničkog Sveca kuće tj. Krsne slave, gdje stoji do sljedeće godine kada se opet proslavlja ovaj predivni i veliki dan.

NARODNI OBIČAJI:

Uoči Cveti djevojke i djeca odlaze u polja i beru cvijeće. Najčešće velike cvjetove margarete, da bi bili lijepi i krupni; dren da bi bili jaki; ljubičicu, da bi bili mirišljavi i privlačni; vrbove grančice, da svi budu napredni. Ovo cvijeće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posude s vodom u dvorištu prenoćiti. Ponekad se cvijeće potapa u vodu sa zlatnim ili srebrnim prstenovima i onda se tom vodom djeca umivaju. Ranije je bio običaj u cijeloj Srbiji da na ovaj dan šetaju okićeni cvijećem. Do današnjih dana se održao običaj da momak od ubranog cvijeća napravi naročit buket, u kome svaki cvijet ima svoje značenje i nosi ga djevojci. Po tome kojih cvjetova ima, ili koji prevladavaju djevojka razaznaje momkove osjećaje.

Za Dreznicu.net: Danilo Orelj

 

Facebook komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.