Референдум: Беспотребна одлука, пишемо позивнице за 9. јануар ( видео )

Прича о референдуму је завршена онога тренутка када су грађани исказали своју вољу, а Скупштина Републике Српске донела Закон о Дану РС, истиче за РТС председник Српске Милорад Додик.

Референдум на којем је 99,8 одсто бирача рекло “да” за прославу 9. јануара као Дана РС, два и по месеца касније проглашен је неуставним. Уставни суд тако је усвојио захтев Бакира Изетбеговића, који је тражио решавање уставноправног спора са РС.

“Уставни суд је поништио резултате референдума одржаног 25. септембра 2016. године, зато што је спроведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула 2016, за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом Босне и Херцеговине”, наведено је у саопштењу Уставног суда.

Одлука је беспотребна, поручује за РТС председник Републике Српске Милорад Додик. За њега, прича о референдуму је завршена онога тренутка када су грађани исказали своју вољу, а Скупштина Српске донела Закон о Дану РС.

“Ово се сада ради о иживљавању Бакира Изетбеговића и муслимана у Сарајеву који хоће по сваку цену да одрже тему живом у настојању да се обрачунавају поново са Републиком Српском на тај начин. Свакако је ово сад знак више да ми у РС морамо да се окупимо око тога да се донесе закон у БиХ о Уставном суду који подразумева да странци оду из Уставног суда и да се тај монопол странаца и муслимана разбије и да напросто тај суд остане суд правде, а не за политичко шиканирање”, истиче Додик.

Додаје да одлука Уставног суда неће утицати на прославу 9. јануара.

“Већ смо формирали одбор за обележавање 9. јануара. Настављамо с тим, пишемо позивнице, имаћемо госте из иностранства. Прослава ће бити одржана на највишем нивоу”, напомиње председник Српске.

Аналитичаре у Београду одлука из Сарајева не изненађује.

“Ово је само континуитет онога што је раније радио Уставни суд БиХ. Међутим, свакако ће се та спирала напетости у БиХ овим додатно ојачати имајући у виду односе између Милорада Додика и тамошњег руководства са државним нивоом власти, а пре свега са Изетбеговићем и његовом партијом”, указује Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

Ђукановић додаје да се одлука српског државног врха да не подржи референдум показала исправном. Баш зато не очекује да ће, после одлуке Уставног суда БиХ, међународна заједница вршити притисак на Србију

Facebook komentari