Registracija    Prijava    Forum    ČPP

Početna » Općenito » Drežnica

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sređene Zemljišne knjige - preduvjet razvoja Drežnice !!!
 Post Postano: čet tra 02, 2009 12:16 pm 

Ljudi moji,
Zar vam nije jasno da sve mogućnosti, koje nisu male, za razvoj drežničkog kraja, nisu provodljive bez sređenih Zemljišnih knjiga ( gruntovnica). Većini je poznato da je sud u Karlovcu, 1996. god. stavio van snage (poništio) gruntovne knjige za K.O. Drežnica. Ostao je na snazi samo katastar - kojim se dokazuje posjed, ali ne i vlasništvo. Samo izvodom iz Gruntovnice dokazuje se vlasništvo. Sve ostavinske rasprave, o nasljeđima nakon 1996. god. nije bilo moguće upisati, tako da nitko u Drežnici nemože dokazati vlasništvo, na legalan način. Isto tako nemože se nekretnina niti pokloniti, ali niti založiti pod hipoteku, jer banke traže vlasnički list, u koji se upisuje teret - hipoteka. Osim toga, a što je najgore za stanovnike, nemoguće je podnijeti kandidaturu za poticajne fondove - kako državne, tako i EU, za poticanje razvoja brdsko-planinskih područja, a opet je razlog nemogućnost dokazivanja vlasništva nad zemljom.
Konačno, ukoliko se turistički val iz Jasenka proširi i na Drežnicu ( a zašto ne ?), kako mislite prodavati gradilišta, i kako ishodovati građevne dozvole ? To se trebamo svi zamisliti, i zajedničkim snagama PRISILITI državne organe vlasti, da se obnove Zemljišne knjige K.O. Drežnica, na što si i zakonsko obvezni.
Posebno će taj nedostatak biti važan za naknade za zemljišta preko kojih će prolaziti trasa nove nizinske pruge. Imaju li vlasnici vlasničke listove i gdje ih mogu izvaditi ?
TO JE ŽIVOTNO VAŽNO pitanje kome treba vrlo ozbiljno pristupiti, te se formalno organizirati, kako bismo mogli zvanišno istupati i zahtjevati zaštitu naših vlasničkih interesa.
Ja se javljam na ovaj forum, jer sam i sam pokušao uknjižiti nasljedstvo, nakon smrti mog oca, ali u tome n isam uspio. Mislim da nisam sam i da bi po tom pitanju trebali aktivno i što je brže moguće pokrenuti inicijativu u obliku Udruge građana, za zaštitu vlasničkih prava u K.O. Drežnica.
Srdačan pozdrav svima koji se žele uključiti u ovu akciju. jer će nam trebati sve strpljenje i znanje u ostvarenju tog cilja.
Sretno nam svima !!!

Vrh 
 Profil Pošalji e-mail  

Naslov: Re: Sređene Zemljišne knjige - preduvjet razvoja Drežnice !!!
 Post Postano: ned tra 12, 2009 7:11 am 
Site Admin

Evo objavio sam tvoj post na web stranici u novostima

administrator - kezo
e-mail:kezo@dreznica.net

Vrh 
 Profil Pošalji e-mail  

Post Postano: ned tra 12, 2009 4:03 pm 

Hvala na uvrštenju apela na istaknuto mjesto.
Napominjem da je o ovom problemu ignoriranja građana od strane državnih i lokalnih vlasti informirala i WEB: http://afere.pollitika.com/

Vrh 
 Profil Pošalji e-mail  

Post Postano: sri tra 15, 2009 2:18 pm 
Site Admin

Da pogledao sam taj link, nadam se da će se taj problem riješiti uskoro,

administrator - kezo

Vrh 
 Profil Pošalji e-mail  

Post Postano: uto lip 02, 2009 10:13 am 

Odgovaram našoj zemljakinji koja živi u Beogradu, i ima iste brige kao i ja oko legalizacije svog nasljedstva, odnosno nasljedstva njenog bolesnog oca, koji nije u stanju provesti uknjižbu u ZK svoga vlasništva.
Pred ovim problemom za sada svi zatvaraju oči, jer misle da će to "netko drugi" riješiti. Ali je jako varaju ! Bez osnivanja građanske grupe za pritisak i lobiranje, nemože se očekivati reakcija države, a niti lokalne ili regionalne samouprave, sa se dobiju sredstva za obnovu Zemljišnih Knjiga za KO Drežnica, jer nitko nije motiviran i neme interesa da se to razriješi osim samih vlasnika i stanovnika drežničkog kraja.
Činjenica da su stare ZK stavljene van snage 1996 god, odlukom suda u Karlovcu, je samo jedna strana medalje. Ogulinski općinski sud u svom arhivu čuva tzv ZBIRKE DOKUMENATA, koje se odnose na svaki upis u ZK (gruntovnicu), ali bi se sa tim dokumentima trebalo intenzivno i dugotrajno baviti, kako bi se rekonstruiralo vlasničko i pravno stanje. Za te poslove treba osigurati novac u proračunu, kako država tako i regionalna i lokalna samouprava. To je i razlog (nadam se jedini) da se do sada nije ništa po tom pitanju poduzelo.
Osnivanje građanske Inicijative za obnavljanje ZK, bi se postigla legalizacija zainteresiranih građana u zaštiti svog vlasništvo, koje im i Ustav RH garantira. Bez okončanja tog procesa, koji će trajati nekoliko godina - bar 4., nema govora o bilo kakvom razvojnom ciklusu u drežničkom kraju. Svatko tko je bio zaiteresiran, saznao je da mu je za svaku poslovnu aktivnost, na vlastitoj zemlji, kao i prodaju iste, neophodan izvod iz ZK. To sada nemože dobiti.
Zabluda da se sa izvodima iz Katastra može provesti promet nekretninama ili dobivanje hipoteka odnosno kredita EU za poticanje brdsko-planinske poljoprivrede, je mnoge mlade ljude dovele do očaja, a potom do rezignacije. Banke isključivo traže za dokaz vlasništva izvod iz GRUNTOVNICE.
Pogledamo li u susjedstvo - u Jasenak, koji je zbog "viših" ciljeva sredio ZK, jasno nam je da njihovim putem, koji bi bio logičan nastavak, nemožemo krenuti - opet iz istog razloga - NEMAMO GRUNTOVNICU i nemožemo prodavati gradilišta i stare kuće - nemozemo računati ni na zapošljavanje stanovništva u turizmu i uslužnim djelatnostima vezanim za tu granu ekonomije.
PREDLAŽEM DA MJESNI ODBOR POKRENE AKCIJU ZA OSNIVANJE GRAĐANSKE INICIJATIVE ZA SREĐIVANJE ZEMLJIŠNIH KNJIGA K.O. DREŽNICA, te da se na osnivačkom sastanku usvoji program i izaberu zainteresirani i kvalificirani aktivisti, koji će u okviru usvojenog programa djelovati prema nadležnim institucijama države te regionalne i lokalne samouprave. Na osnivački satanak trebalo bi pozvati što je više moguće zainteresiranih ljudi iz svih krajeva kako Hrvatske, tako i inozemstva putem svih dostupnih medija i to dovoljno rano - unaprijed, kako bi ljudi mogli pravovremeno planirati svoj dolazak.
S poštovanjem, Vaš
D.Maravić-Simić

Vrh 
 Profil Pošalji e-mail  

Post Postano: sub sij 30, 2010 3:32 pm 

Ljudi moji
čestitke na ovoj inicijativi, nisam znao za taj problem, ali da, to je ogroman problem, bez čijeg riješenja nema napretka, ama baš nikakvoga...
Prvo i osnovno Drežničani moji, pomozite si sami, i biti će vam pomognuto, a to ćete napraviti tako da za predsjednika mjesne zajednice izaberete nekoga mlađeg i obrazovanijeg, a znam da Drežnica ima tog potencijala, jer takva inicijativa mora krenuti iz vrha, ne od malog građanina...
Pogotovo kad uskoro dođe željeznička pruga pružit će se prilika za razvojem, koja se ne smije propustiti...
Ovo je samo moje mišljenje, koje naravno ne mora biti ispravno...

Vrh 
 Profil Pošalji e-mail  

Post Postano: uto vel 23, 2010 8:48 am 
Site Admin

Slažem se da bi bilo jako dobro da dođe netko mlađi na mjesto predsjednika, i da čak ima svoga tajnika koji bi obavljao administratorsske poslove, ali ne znam ko bi bio za to, stvarno u Drežnici ne mogu se sjetiti ni jedne osobe koja bi s sa time iskreno i od srca bavila

administrator - kezo

Vrh 
 Profil Pošalji e-mail  

Prikaži postove “stare”:  Redanje  

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Početna » Općenito » Drežnica

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.