Da bi živjeli sa Hristom mi treba da ispunjavamo ono što nam Hristos zapovjeda u sv. Pismu. Postoji božanski zakon koji je svuda prisutan u svekolikoj prirodi. I sama priroda govori o postojanju Boga jer nema zakona bez zakonodavca. Bog nam je dao zakon svoj koji treba da ispunjavamo. To je početak praktičnog duhovnog života. Duhovan život sastoji se u obuzdavanju tj uzdržanju od svega lošeg i zlog o čemu nam i savjest govori. Duhovan život raste, uvjek težeći ka višem, a ostvaruje se ispunjavanjem božijih zapovjesti. Zapovjesti su nam date da bi ugodili Bogu i da bi duše svoje sačuvali od grijeha i tako bili na radost Gospodu. Naprotiv Gospod se veoma žalosti kada mi činimo ono što nije po njegovoj volji, i ako nas ne kažnjava odmah, nas kazna neizostavno čeka ako se ne promjenimo. Tako čovjek sam sebi čini zlo kada je zao i onda se čudi pa kako mi ništa ne ide i zašto mi se stalno dešavaju loše stvari. Ne može da ti bude dobro kada nisi dobar. Odreći se svoje volje naporan je i težak put. Naša volja porobljena sebeugađanju neprestano žudi za grijehom jer je na njega navikla i s njime se rodila i srasla. Potrebno je da umre stari čovjek i da se rodi novi pomoću božijom. Zato čovjek mora da stane na pust odricanja od svega onog što nije u skladu sa božijom voljom, jer je uzak put što vodi na nebo i malo ih je koji njime idu. No taj put je i sladak jer je istinit i čovjeku donosi mir i radost. Živjeti sa Bogom radost je koliko god da smo siromašni, jadni i grešni ne treba da očajavamo nego da živimo u nadi i ljubavi. Gospod neće doći k nama ako mi ne izvršavamo zapovjesti Njigove koje nam je On darovao prvenstveno nas radi da bi nas spasao. A šta sve nije učinio za naše spasene i neprestano čini. Ako ljubimo Boga i trudimo se koliko možemo da mu ugodimo onda treba da se trudimo da što više napredujemo i obradujemo našeg nebeskog Oca kao dobri i marljivi sinovi. Nadam se i ja da ću vašim molitvama napredovati na bolje.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.